Извънредното положение съобщава Молдпрес.  По предложение на правителството днес парламентът прие

...
Извънредното положение съобщава Молдпрес. 
По предложение на правителството днес парламентът прие
Коментари Харесай

Молдова удължава с 60 дни извънредното положение

Извънредното състояние оповестява Молдпрес. 

По предложение на държавното управление през днешния ден Народното събрание одобри план на решение, предвиждащо това с 55 гласа " за " . Опозицията в Народното събрание бойкотира пленарното съвещание.

Премиерът Дорин Речан излезе с искане за удължение, като се  позова на войната в Украйна, както и на хибридната война, която Русия води против Молдова.

" Войната е напълно покрай границата; виждаме какво се случва в Запорожие и рискуваме там да имаме изключителна обстановка, която да провокира миграция, в това число през Молдова. Все отново би трябвало да сме деликатни към хибридната война на Русия против Молдова. Искам да ви кажа, уважаеми сътрудници, че държавното управление се отнесе отговорно през целия интервал от въвеждането на изключителното състояние. Той употребява този инструмент извънредно за решение на проблемите на жителите, за разрешаване на проблемите, свързани с миграцията и не злоупотребява с него. Необходимостта от удължение на изключителното състояние идва точно от обстоятелството, че войната продължава. Войната към момента е покрай нас и кабинетът би трябвало да се намеси навреме, когато е застрашена националната сигурност или когато би трябвало да осигурим непрекъснатост на инфраструктурните услуги, електрическата енергия и газовите услуги ", сподели министър председателят.

По този метод по време на изключителното състояние Комисията за изключителни обстановки на Молдова ще издава наложителни и подлежащи на осъществяване указания за ръководителите на централните и локалните органи на обществената администрация, на икономическите сътрудници, на обществените институции, както и за жителите на Молдова и други лица, които са на територията на страната.

Извънредното състояние беше въведено на 24 февруари 2022 година с началото на войната в Украйна.
 Молдова орязва броя на съветските дипломати след шпионски скандал
Молдова орязва броя на съветските дипломати след шпионски скандал

Разположило ли е съветското посолство шпионски антени?

Припомняме, че предходната седмица Молдова понижи броя на чиновниците в съветското посолство. Това заяви на съвещание на държавното управление министърът на външните работи и европейската интеграция на страната Нику Попеску.

" Съгласихме се с институции и лица, вземащи политически решения, че ще бъде належащо да се ограничи броят на съветските дипломати, упълномощени в Молдова ", уточни той изясни решението със подозрения, че " редица чиновници на посолството може да са забъркани в напъните за дестабилизиране на обстановката в страната ".

На собствен ред съветският дипломат в Молдова Олег Васнецов съобщи, че решението на Кишинев подкопава опцията за разговор сред двете страни. Той беше привикан в молдовското министерство на външните работи, откакто в локални медии се появи информация, че посолството е разположило шпионски устройства на покрива си.
 От Молдова Зеленски разгласи по кое време ще свърши войната Обновена
От Молдова Зеленски разгласи по кое време ще свърши войната

Украинският водач дойде за срещата на върха на европейските водачи

Молдовското външно министерство изрази угриженост по отношение на изказвания в локални медии, че Русия е сложила антени в посолството си за събиране на поверителна информация. Руският дипломат в страната пък настоя, че антените са били ситуирани там преди няколко десетилетия и не съставляват опасност за сигурността на Молдова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР